Hvad er saunagus?

Gusmester Mathias Folke Madsen fortæller om saunagus


Mange af vores medlemmer er vilde med saunagus og vi forstår dem. Men måske har du aldrig prøvet en gus og har spekuleret over, hvad det egentlig er og hvorfor det passer sammen med vinterbadning. Vores gusmester Mathias Folke Madsen fortæller her, hvad saunagus er og hvilke effekter du kan opleve:

Hvad er saunagus?


Saunagus kan bedst beskrives som aromaterapi i en sauna og foregår, når en gusmester hælder æteriske olier på den varme saunaovn og fordeler olierne rundt i hele saunaen ved at svinge med et håndklæde eller en vifte. På den måde fordeles duften og varmen blandt de personer, der sidder i saunaen. 

Hvordan foregår en saunagus?


Saunagus består ofte af en til tre sessioner, som hver varer 10-15 minutter og det foregår altid i en opvarmet sauna. En gusmester opmåler og blander æteriske olier, som hældes på saunaovnen i en nøje afstemt rækkefølge. Der skabes en dejlig varme og masser af damp, som gusmestren spreder rundt i saunaen ved at svinge med et håndklæde eller en vifte med en særlig teknik.
Duftene fra olierne skaber en afstressende, beroligende eller opkvikkende oplevelse hos deltagerne afhængig af hvilke olier, gusmestren vælger. Mellem hver session er der typisk en kort pause, hvor deltagerne opfordres til at tage et koldt dyp i vandet og få lidt væske indenbords. 



Hvad er effekterne ved saunagus?


I forvejen virker et saunabesøg afspændende for muskler og sind, og blodgennemstrømningen i kroppen forbedres. Når vi tilsætter æteriske olier, vil duftende stimulere vores sanser. De skiftende dufte og indtryk undervejs i gusen betyder, at vi kan opleve følelser af fuldkommen afslapning og velvære. Nogle olier virker mere opkvikkende, som betyder, at vi går fra gusen opløftet og måske med mere energi, end da vi kom.

Selve effekten fra de æteriske olier har ikke bred videnskabelig evidens, men mange vil alligevel opleve en positiv effekt på grund af duftenes afslappende og beroligende effekt, som nogle personer oplever modvirker stress og depression. 

Hvorfor passer saunagus godt sammen med vinterbadning?


Saunagus og vinterbadning er en rigtig lækker kombination - som hurtigt kalder på en omgang mere! Vinterbadning er i forvejen sundt og kan betegnes som chokbehandling for hele systemet, da nedkølingen sætter kroppens forsvar på overarbejde. Det medfører, at blodkar trækker sig sammen og med chokket udløses en cocktail af endorfiner og adrenalin i blodet. Og lige her kommer saunagusens afslappende effekt ind i billedet. Netop denne vekselvirkning mellem dyppet i det iskolde vand og den varme afstressende sauna sætter blodomløbet i hele kroppen i gang og giver ofte deltagere en enorm rar følelse af velvære og nyfunden energi.

Er saunagus for alle?


I princippet kan alle kan deltage til saunagus. Men du skal være særlig opmærksom, hvis du døjer med hjertekarsygdom, uregelmæssig hjerterytme, svingende blodtryk, har en kræftsygdom, hudlidelser, sygdomme i skjoldbruskkirtlen eller er i behandling for blodpropper, åreknuder eller en hudlidelse med inflammation. 

Du bør helt afholde dig fra saunagus, hvis du har drukket alkohol, er gravid eller har feber. 

Hvis du er det mindste i tvivl, om saunagus er godt for dig og dit helbred, bør du ikke tøve med at kontakte egen læge, før du begiver dig ud i gus og æteriske olier. 

Sådan er saunagus i Vinterbadeklub Aarhus Ø


I Vinterbadeklub Aarhus Ø tilbyder vi saunagus flere gange ugentligt. En gus varer mellem 30-45 minutter og du vil opleve, at hver eneste gus er forskellig. Hver gusmester har sin stil, form og måder at variere duftene afhængig af tidspunkt på dagen, vejret og dagens stemning.

Alle klubbens gusmestre er kursus-uddannede og dertil de bedste til at skabe en unik oplevelse, hver eneste gang.  

Det er gratis for medlemmer at deltage, men det kræver dog tilmelding fra gang til gang. Du kan se dage og tidspunkter i aktivitetskalenderen, hvor du også kan booke en plads. 


Vil du prøve gus?


Som medlem kan du deltage i saunagus, blot du tilmelder dig en plads fra gang til gang. Du finder dato og tidspunkter i aktivitetskalenderen


Kontakt os på email: info@vinterbadeklubaarhus.dk

Hjemmeside fra NemmeHjemmesider.dk